Opgørstid og tabt ungdom

 Gyldendal

Nordjyske Stiftstidende 28.  april  2011, 1. sektion, side 31

Af Jens Henneberg kultur@nordjyske.dk

 

ERINDRNGER
Egon Clausen: " Regnebrættet" Egon Clausen er i sin serie af erindringsbøger nået til seminarietiden i Ribe i tresserne.

Det er en opgørstid for Clausen: Han vrister hjemmets indremissionske åg af sig, har endog i lange perioder slet ingen forbindelse med hjemmet. Han fortæller om sit engagement i atommarcher, Socialistisk Folkeparti og om sine forhold til det andet køn -og ind imellem går han seminarium.

Man oplever mange løjerlige eventyr i selskab med ham undervejs, når han med brede bugnende sejl damper af over alskens malstrømme og hvirvler, men rigtig søsyg bliver man nu aldrig.

Dertil er oplevelserne for almindelige, men derfor ikke mindre godt erindret.

Det er jo en bog om frigørelse og om oprør og om protester: Læreruddannelsen dur ikke, den religiøse ballast fra hjemmet duer ikke, Carl Scharnbergs atommarcher er oprørets tavse talerør, og SF er med Aksel Larsen i teten ungdommens sikreste ståsted.

Han vender som aldrende tilbage til Ribe foranlediget af en falleret vens 70-årsdag, og han besøger domkirken og har lidt svært ved at acceptere Carl-Henning Pedersens kalkmaleriers ikke-religiøse udsmykning, men det bliver også et besøg, som rummer et opgør med ungdomstiden: med " mine svigt, min naragtighed, min selvoptagethed, min hjemve, mine nederlag i kærlighed, min sorg over den tabte tid, min ungdom, der aldrig kommer igen".

Mere præcist kan dette brorsonske regnebræts indhold og holdninger næppe karakteriseres.

{ Egon Clausen: " Regnebrættet" 193 sider, 249 kr., Gyldendal Udkommer i dag.